Víno z nášho butikového vinárstva je určené pre náročnú klientelu. Hrozno pochádza iba z vlastných viníc, zo špecifických pôdnych a klimatických podmienok a je spracované s dôrazom na kvalitu, nie kvantitu. Vo vinici vo Vinodole dozrieva hrozno na veľké a výnimočné vína. Jednoducho, čo kus, to unikát v rámci exkluzívnych štruktúrovaných vín.
Vinárstvo Vinodol Winery objavíte v blízkosti malej dedinky Vinodol, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Je ukryté v malebnej prírode uprostred vlastných vinohradov.
Túžba po realizácii sna zdieľaného s rodinou a láska k prírode bola základom zrodu butikového vinárstva s dušou, ktoré má svoju dávnu históriu. Väzba s regiónom a vášeň pre jedinečnosť vytvárajú tajomstvá toho miesta. Každá fľaša nášho vína odzrkadľuje harmóniu prírody, organický prístup a svedomitú prácu.
Včely nachádzajúce sa v blízkosti vinohradu sú mimoriadne citlivé na okolitú prírodu a sú indikátorom zdravého a čistého prostredia v ktorom žijú.
Na vinohradníckom hone Stará Hora s nadmorskou výškou 165m pestujeme odrody Pálava, Sauvignon Blanc a v roku 2023 je plánovaná ďalšia výsadba slovenských novošľachtencov Nória, Hron ako aj tradičnej odrody Veltlínske zelené. Vína z týchto odrôd sú veľmi obľúbené pre svoju sviežosť, ovocnosť a sú vysoko hodnotené aj na medzinárodných súťažiach vín.
Zber hrozna prebieha výlučne ručným zberom v skorých ranných hodinách, pokiaľ má hrozno nízku teplotu ktorá je dôležitá pre ďalšie spracovanie. Samotné spracovanie hrozna prebieha v priestoroch vinárstva za pomoci najmodernejšej technologie.
Obraté strapce hrozna putujú do mlynkostopkovača na odstránenie bobúľ hrozna od strapiny a aby nedošlo k ich úplnému stlačeniu sú stláčané len mierne. Pomocou vretenového čerpadla sa rmut dostáva do pneumatického lisu kde podľa potreby prebieha macerácia bobúľ kvoli intenzívnejšej farbe a chuti.
Nasleduje lisovanie ktoré ma rôzne dĺžky trvania v rozpatí od 1 hodiny až do 3,5 hodiny v závislosti od odrody hrozna. Pomocou špeciálneho čerpadla sa šťava dostáva do odkaľovacích nádob nádrží, ktoré sú neustále ochladzované na teplotu 10°C prirodzeným spôsobom sedimentácie. Po 48 hodinách sa mušt odkalí a premiestni do pivnice kde prebieha riadená fermentácia v trvaní 8-14 dní.
Po fermentácii dochádza k stočeniu z hrubých kvasníc a prebieha ležanie vína na jemných kvasničných kaloch v trvaní od 2 mesiacov do 8 mesiacov. Následne sa víno prefiltruje a zreje v nerezových tankoch pri konštantnej teplote až do doby kedy sme spokojní s výsledkom a víno môže ísť do fliaš. Celková skladovacia kapacita pivnice je 180 000 l.
Ako správne piť víno
Rôzne odrody, rôzne farby, rôzne chute.
Prinášame Vám rady a tipy vďaka ktorým si môžete víno
z našich viníc naplno vychutnať.